www.itfsverige.se
3rd ITF Convention
Benidorm, Spanien 1-5 mars 2017
Text och foto: Petra Dydiszko

Mellan den 1-5 mars arrangerades i soliga Benidorm i Spanien den 3:e ITF Convention. En ITF Convention är en utbildning som i sitt program utöver de tekniska frågor tar upp även ämnen som inte behandlas under de annars mer kända internationella instruktörskurserna, IIC.

Under konventet i Spanien har bland annat följande ämnen diskuterats och bearbetats:
- Harmony Program, ett träningsprogram för äldre och TKD utövare med särskilda behov.
- Vision och framtid för ITF medlemmar.
- Hur man rekryterar och behåller sina medlemmar.
- Personligt och sociologiskt ansvar för instruktörer.
- Etik och respekt – hur man ska undervisa i ”DO”
- Graderingsinstruktör – en viktig roll inom ITF.
- Tävlingscoacher – hur gör man det i andra länder.
- Alternativa träningsmetoder.
- Detaljerad teknikgenomgång av de 3 sista av ITF:s 24 mönster.

I 2017 konventet deltog ca 120 instruktörer från ca 25 länder. Bland deltagarna fanns de flesta ITF:s Grand Masters och att stort antal Masters. Från Sverige deltog följande personer:
Master Swavek Dydiszko, Mimmi Oskarsson, Niklas Enander och Petra Dydiszko.

En av de något extra uppmärksammade händelsen under konventet var utan tvekan graderingen till mastergrader där bland annat Svenska ITF Förbundet fick sin första 8 Dan Master genom Swavek Dydiszko som den 3 mars graderades av ITF:s kommitté med Grand Masters Hector Marano och Lan Ung. Ett intressant tillägg där är också att under samma gradering graderade sig även ITF:s ikon, flerfaldige VM- och EM-mästaren Jaroslaw Suska till graden 7 Dan.

Graderingen uppmärksammades ytterligare genom certifikatutdelning av ITFs och AETFs presidenter under den officiella middagen på kvällen den 4 mars.

För att summera 2017 konventet så kan man säga så här: mycket givande och absolut historiskt för svensk TKD. Lägger man till det att under de flesta dagar var det soligt och mycket varmt i Benidorm gör det till en perfekt utbildning :-)