www.itfsverige.se
Holland Open 2017
Holland, maj 2017
Text: Sofia Gustavsson
Foto: Emma Hoffström 

Holland Cup är Hollands största Taekwon-Do turnering där alla ITF organisationer är välkomna och detta år samlades 807 deltagare för att tävla i mönster, lagmönster, sparring, lagsparring, kross, traditionell sparring och overall sparring. De länder som var med detta år var Holland, England, Irland, Slovenien, Ungern, Belgien, Canada, Frankrike, Argentina och Sverige. Allt som allt en väldigt stor tävling som nästan kan jämföras med European Cup till storleken.

Tävlingen höll hög nivå både i hur den var organiserad med skärmar som uppdaterade tider hur lång tid det var kvar till nästa kategori och med databaserat poängsystem vid alla mattor. Nivån på de tävlandena var också bra då det inte var några enkla matcher som vi fick gå och det blev många och intensiva matcher då det var små mattor på 6x6 meter. I denna tävling var det även match för tredjepriset. Något som alla Sveriges tävlande, samt coacher tyckte var att domarna var lite för partiska med att släppa iväg sparkar i ryggen och ge ut ”kanske” poäng.

Från Frölunda Taekwon-Do åkte Emma Gustavsson och Adam Helamb som båda två tävlade i mönster, sparring och overall sparring. För Adam blev det ett brons i sparringen efter en vinst mot Holland men sedan tog det stopp vid England som gick vidare. För Emma blev det tyvärr ingen medalj men hon kämpade på starkt och knep en fjärdeplacering i sparringen. Trotts detta så säger Emma att hon fick mycket mer erfarenhet och är extremt taggad inför European Cup i Polen den 9-11 juni.

Från TKD Akademin Södermalm åkte Emma Hoffström och Sofia Gustavsson (jag som skriver) och vi tävlade båda i sparring och overall sparring medan Emma även tävlade i mönster och kross. Emma tog ett guld i kross där hon glänste och gjorde bra reklam för Sverige genom att krossa samtliga tekniker med full pott. I sparringen knep vi båda ett varsitt silver.

Jag tror att vi alla vill komma tillbaka nästa år men till dess väntar andra tävlingar och äventyr.

Taekwon!
Sofia Gustavsson
TKD Akademin Södermalm