www.itfsverige.se
IIC Australien
Perth, Australien  - 1-3 december 2023
Text: Maria Hovelius
 Foto: Patrik Carlström

Den 1-3 december arrangerades en internationell instruktörskurs i Perth, Australien. Det kan tyckas vara en väldigt lång resa att göra för ett IIC, särskilt när det finns många alternativ på utbildningar i Europa. Patrik Carlström 6 Dan och Maria Hovelius 5 Dan från Jönköping TKD ITF tyckte ändå att detta var ett fantastiskt tillfälle att få träffa nya vänner från andra sidan världen och samtidigt passa på att få se mer av Australien genom att kombinera utbildningen med lite extra semester.

Arrangör var ANTAA (en av två organisationer som finns i Australien) och detta var första gången som IIC arrangerades på västkusten av Australien. Knappt 100 deltagare fanns på plats under den tre dagar långa utbildningen från länder såsom Malaysia, Vietnam, Thailand, Nya Zeeland, Sverige och så klart Australien. Instruktörer på IIC 171 var Grand Master Paul McPhail från Nya Zeeland och Grand Master Pierre Laquerre från Kanada. Även nyligen utnämnda Grand Master ”Rocky” Rounthwaite från Nya Zeeland delade med sig av sin kunskap på ett av helgens pass. GM Laquerre och GM Rounthwaite var nya bekantskaper åtminstone för oss svenska deltagare, men det var tydligt att båda två brinner oerhört för att utveckla Taekwon-Do och dess instruktörer. Även om både Patrik och Maria har varit aktiva instruktörer under många år och medverkat på ett flertal IIC fick vi med oss flera bra tips och idéer på hur man kan lära ut Taekwon-Do på olika sätt.
 
IIC i Perth innehöll förutom genomgång av samtliga 24 st mönster även ett lite ovanligt inslag i form av kross. Under en del av söndagsförmiddagen visade GM Laquerre hur man kan träna kross på ett lite annorlunda sätt där man fokuserar på snabba tekniker och att våga använda olika handtekniker för kross. Istället för att mäta och fundera så mycket visade GM Laquerre övningar där man får ta snabba beslut och inte hinner tveka. En mycket bra tankeställare som vi definitivt kommer att ta med oss i vår fortsatta utbildning av våra elever. 
 
Sammanfattningsvis var det, som alltid, ett mycket lärorikt IIC. Det var en fantastisk upplevelse att få komma till Australien och lära sig av grand masters samtidigt som vi blev oerhört väl omhändertagna av de vänliga australiensarna. En resa vi gärna gör om i framtiden!
 
Text: Maria Hovelius, 5 Dan
Jönköping TKD ITF