www.itfsverige.se
Seminarium med Tomaz Barada
Jönköping, 30/9-1/10 2017
Text och foto: Patrik Carlström

I slutet på september anordnade Jönköping Taekwon-Do ett seminarium med en av dem bästa inom Taekwon-Do genom tider i kamp. Han har vunnit det mesta som går att vinna i Taekwon-Do och Kickboxning Wako plus tagit fram flera egna världsmästare. Vad kan man säga, han är unik och därför valde jag som ledare att bjuda in honom till klubben. Målet var inte att hålla i ett stort seminarium med en massa utövare utan ett där man kommer närmare ledaren och får mer egna tips och råd.

Som alla säkert redan vet så har Jönköping Taekwon-Do ITF som tradition att bjuda in olika ledare till klubben och låter även andra från ITF Sverige ta del av detta. Jag har fått frågan om vem av dem som varit bäst. För mig är det svårt att svara på då för alla har sina egenskaper och sitt sätt att tänka. Men en sak som jag vill lyfta fram hos Tomaz är hans egenskap att motivera alla och på ett pedagogiskt sätt få dig till att vilja lite till. Han delade med sig mycket av sina egna tankar och sätt att göra saker
och ting när han var aktiv men även nu. Jag måste säga det en gång till, han är unik i sitt slag och det är just därför han har klarat av det han har gjort. Jag tror att många fler i Sverige skulle ha nytta av att höra lite om vad som gäller och hur man kan få saker och ting gjorda.

Summering av seminariet är att det kunde inte bli bättre än så här för alla som deltog, stora som små och elit eller inte. Vad vi gick igenom kan man sammanfatta kort med:
- Hur man ska anfalla och hur man ska lägga vikten på att inte bli av med poäng medan man tar poäng.
- Vikten på att vara konsekvent och att träna på det man vill åstadkomma.
- Fokusen på att stå som vinnare och att alla kan om man är beredd att investera.
- Hur mycket du investera är vad du får tillbaka.
- Teknik med ben kombinerat med handteknik.
- Tomaz sätt att se på dagens Taekwon-Do och vad som är ett vinnarkoncept anpassat till dagens regelsystem.

/ Patrik Carlström