www.itfsverige.se
Masters Mazovia Cup
Ciechanow, Polen / 21 oktober 2023
Text: Arto Alahäivälä, Sandra Zacheusson Lindeberg
 Foto: Peter Logozar, Arto Alahäivälä, Patrik Carlström

Mazovia Master Cup är en tävling som arrangeras årligen i Ciechanów i Polen där ca 600 deltagare i olika åldrar och grader deltar under två dagar. Själv har jag varit där några gånger och tävlingen bjuder alltid på bra motstånd med hög nivå på utövarna. Från Sverige deltog ett 20-tal utövare från fyra olika klubbar (Billdals TKD Föreningen, Ljungby ITF, Jönköping ITF och TKD Akademin).
 
Det var ett regnigt Polen vi kom till men det var ingen som åkte dit för sol och värme utan det var tävlingen och matcherna som låg i fokus. Som sagt, det förväntades en hög nivå vilket bevisades än en gång. Varje vinst i alla matcher kämpades in i det sista. En del förluster i sista sekunden men även en del vinster men det viktigaste var att få gå matcher och känna på internationellt motstånd. Återkvalssystemet gav möjligheten till att få minst två matcher.
 
Generellt var tävlingen livlig med väldigt hög ljudnivå. Bakom varje match fanns det en stor hejarklack bakom där klubbkamrater stod vid mattan och hejade och skrek. Elektroniska systemet gav möjligheten till att matcherna flöt på i väldigt snabb takt och avverkades nästan på  ”löpande band” så det gällde att vara beredd hela tiden. Sverige tog hem till slut 9 medaljer fördelat på 1 guld, 2 silver och 6 brons.

Svenska resultat:
Guld
Zelimhan Ismailov, kamp juniorer +75kg (Ljungby)
Silver
Ronya Ilami, kamp pre-juniorer -48 (Jönköping)
Santhe Johansson, kamp juniorer -75kg (Ljungby)
Brons
Donya Ilami, kamp juniorer -65kg (Jönköping)
Elsa Hjorth, kamp juniorer -61kg (Södermalm)
Iga Wantuch, kamp yngre juniorer, +62kg (Södermalm)
Inka Davila, specialtekniker seniorer (Södermalm)
Nelly Persson, kamp juniorer -65kg (Ljungby)
Oscar Johansson, kamp juniorer -65kg (Ljungby)

// Arto Alahäivälä

.................................

Rapport från Sandra Zacheusson Lindeberg, Ljungby TKD ITF:

Lördagen den 21 oktober var 7 tävlande ungdomar från Ljungby Taekwon-Do på plats i Ciechanów, Polen, på Masovia Masters Open. Med sig hade de 2 domare, coacher samt föräldrar. Ungdomarna från Ljungby utgjorde en stor och viktig del i det svenska laget där tre andra svenska klubbar ingick.

I tävlingen deltog totalt ca 700 tävlande från fem olika länder, fördelat på två dagar.

För de flesta i det svenska laget var det första tävlingen utomlands och målet var att få erfarenhet och uppleva likheter och skillnader med det svenska tävlingssystemet. Trots att det var internationell debut levererade Ljungby Taekwondo flera medaljer och även de som inte tog medalj presterade på en mycket hög nivå.

Zelimhan Ismailov tog guld i sparring och brons i specialtekniker.

Santhe Johansson tog silver i sparring.

Oscar Johansson tog brons i sparring.

Nellie Persson tog brons i sparring.

För att kunna åka har ungdomarna kämpat hårt med träning men även lagt mycket tid på att samla in pengar genom försäljning på olika sätt. Genom ett lokalt företag har också delar av resan kunnat lösas.

Ett mycket nöjt gäng återvände hem efter helgen med blodad tand. Att tävla, umgås och stötta varandra i avancerade klasser är något vi kommer att få se mer av framöver från Ljungby Taekwondo!