www.itfsverige.se
Nationell Barnledarutbildning
Skövde, 29 april 2023
Text: Petra Dydiszko
Foto: Malva Friman & Fredrik Haane

Lördagen den 29 april var det dags för den fjortonde upplagan av förbundets nationella barnledarutbildning (NBL) som tagits fram och leds av Petra Dydiszko, nationellt ansvarig för barn- och ungdomsledarutbildning inom SIF.

Kursen hålls under en heldag och består av en omfattande teoretisk del vilken inleds med allmän teori om psykisk och fysisk utveckling samt mental träning. Den största teoretiska delen är dock grenspecifik där tonvikten ligger på vikten av tydligt ledarskap, kommunikation och information. Deltagarna får kursmaterialet "Instruktör Taekwon-Do ITF - barnledare" som en hjälp i det fortsatta arbetet som barnledare.

Kursen avslutas med en två timmar lång praktisk del där deltagarna får tips och idéer för att träna koordination och rytmik, rörlighet och smidighet, fotarbete och sparkteknik, grundteknik och mönster samt även en del roliga och nyttiga lekar/lekfyllda övningar.  

I utbildningen deltog 23 ledare från åtta olika föreningar: Billdal, Gnesta, Eskilstunna, Flen, Linköping, Skövde, Stockholm och Torslanda.

Några röster om utbildningen från deltagarna:

Peter Lindeström, Billdal TKD Förening:

"Jag kan varmt rekommendera denna kurs, oavsett var du befinner dig i din barnledarkarriär eller tränarkarriär.

I kursen kombineras teori med praktik och du får många tips hur du kan lägga upp träningen och genomföra den. Kursen tar upp viktiga saker att tänka på när det gäller barns utveckling och vilka övningar som passar barn i olika åldrar. Pedagogik är också en viktig del i kursen.

Jag blev väldigt inspirerad, fick möjlighet att ställa många frågor och ser nu fram emot att genomföra det jag lärde mig kursen.

Petra, tack för all inspiration!"

Johan Järbrink, Torslanda TKD:
"Tack för en väldigt bra utbildning!
Ett välbalanserat upplägg mellan teori och praktik som gjorde det lätt att hålla fokus hela dagen.

Den teoretiska delen gav oss ledarna möjligheten att utveckla en djupare förståelse för barnens behov och utmaningar kring inlärning. Vilket hjälper oss i vår roll att skapa en positiv och stödjande miljö som är anpassad efter varje barns individuella behov och förmågor.

Den praktiska delen gav många inspirerande förslag på övningar och träningsupplägg. En sund balans i att utveckla barnens färdigheter och skapa en mer lustfylld träning.

Vi fick även en inblick i hur Skövde TKD driver sin ungdomsverksamhet och interagerar med föräldrar vilket var väldigt inspirerande och lärorikt.

Kan varmt rekommendera utbildningen!"

Marcus Nola Fång, Skövde TKD:
"En väldigt inspirerande och lärande dag.

Materialet kändes uppdaterat och genomarbetat. Allt upplevdes grundat på modern vetenskap samt beprövad och personlig erfarenhet vilket gjorde det övertygande och intressant.

Tack för en bra utbildning."

Sara Kahn, Impact Stockholm:
"
Stort tack för en mycket intressant och lärorik utbildning med många inspirerande övningar!

Ska bli riktigt kul att få dela med det jag fått lära mig med klubben!
"

Jenny Nilsson, Tilde Elgh och Elin Dahlin, Billdal TKD Förening:
"
Jättebra upplägg med lagom långa teoripass och pauser. Relevant och användbar information om både barns utveckling och lärande samt upplägg av pass.Tydlig instruktör.

Tack för en givande dag!
"

Anna Lundkvist och Tuva Andersen, Eskilstuna:
"Lärorikt för att förstå skillnaden mellan att lära ut till barn från vuxna och att barn inte är perfekta och de måste inte kunna allt."