www.itfsverige.se
Nationell Barnledarutbildning
Skövde, 30 april 2022
Text: Petra Dydiszko
Foto: Pernilla Karlsson

Lördagen den 30 april var det dags för den trettonde upplagan av förbundets nationella barnledarutbildning (NBL) som tagits fram och leds av Petra Dydiszko, nationellt ansvarig för barn- och ungdomsledarutbildning inom SIF.

Kursen hålls under en heldag och består av en omfattande teoretisk del vilken inleds med allmän teori om psykisk och fysisk utveckling samt mental träning. Den största teoretiska delen är dock grenspecifik där tonvikten ligger på vikten av tydligt ledarskap, kommunikation och information. Deltagarna får kursmaterialet "Instruktör Taekwon-Do ITF - barnledare" som en hjälp i det fortsatta arbetet som barnledare.

Kursen avslutas med en två timmar lång praktisk del där deltagarna får tips och idéer för att träna koordination och rytmik, rörlighet och smidighet, fotarbete och sparkteknik, grundteknik och mönster samt även en del roliga och nyttiga lekar/lekfyllda övningar. Även en del råd ges kring träning av försvar, krossteknik och speciella tekniker för barn. 

I utbildningen deltog 22 ledare från sju olika föreningar: Bohus, Kaserngården, Kärra, Linköping, Skara, Skövde och Stenungsund.

Några röster om utbildningen från deltagarna:

Sa-Ja Taekwon-Do Linköping:
Christoffer Kronstrand:
"Jag tyckte det var en väldigt bra utbildning. Alla delar för att bli en bra barnledare var med samt en bra organisation beskrevs tydligt under utbildningen. Petra visade stort engagemang, var väl påläst samt var öppen för diskussioner vilket jag tycker höjde utbildningen markant."

Hanna Almerstam:
"Jag tyckte det var roligt och lärorikt."

Livia Ebersjö:
"Det var jätteintressant och bra upplägg. Jag fick massa bra tips och lärde mig en del."

Roshni Kronstrand:
"Det var en bra kombination av både det teoretiska och praktiska. Mycket lärorikt och många bra tips. Det var intressant att få höra ur en annan synvinkel. Jättebra utbildning!"

Kaserngårdens IF:
Pernilla Karlsson:
"Idag var vi en blandad skara, både i grader och åldrar. Pernilla 42 år och II Dan på plats för tredje gången på denna utbildning, Janne 45 år 7 kup, Lina 42 år 6 kup och Josef 14 år 7 kup. Alla fick med sig många verktyg och påminnelser, det spelar ingen roll att man kommit olika långt i sin egen Taekwon-Do karriär och tränarkarriär. Ord från klubbens utvärdering: Grymma kunskaper och engagemang från Petra. Den bästa barnledarutbildningen (Janne är även fotbollstränare). Så bra att bli påmind om att det man gör är rätt och viktigt för barnen, utbildningen borde repeteras med jämna mellanrum. Tack för en fin dag!"

Kärra Taekwon-Do:
Rasmus Pousard, Nina Tomicevic och Elinor Mirzaie:
"Barnledarutbildningen är en mycket lärorik kurs som tar upp många väldigt viktiga saker att tänka på men även tips som kan hjälpa en med träningarna. Utbildningen ger även ledarna mer självförtroende i ledar rollen samt att den ger ledare nya perspektiv på övningar med mera.
"