www.itfsverige.se
Svenska Taekwon-Do Ligan 2023
Summering
Text och foto: Swavek Dydiszko

Innan alla går till en lite lugnare period i sin TKD-verksamhet passar jag på och avslutar terminen med en summering av årets säsong av Svenska TKD Ligan.
Detta är lite en mer detaljerad summering i jämförelse med tidigare STL-säsonger sett ur min synvinkel. Detta är alltså endast mina personliga åsikter som tränare, tävlingsledare och fotograf. 

Efter några år av motgångar på grund av pandemi blev det äntligen en full säsong med tre deltävlingar som arrangerades enligt nedan:
STL 1 i Göteborg den 4 mars
STL 2 i Södertälje den 15 april
STL / SM i Jönköping den 20 maj

Årets säsong av STL blev mycket välbesökt med sammanlagt nästan 750 tävlande från svenska föreningar samt även 30-tal tävlande från Danmark och Finland. Detta höga antal deltagarna var så klart mycket kul men ställde också höga krav på arrangörer och ledningspersonal som hade minst sagt långa arbetsdagar.

Arrangemang
STL-tävlingar är stora arrangemang och kräver mycket jobb av inte minst medarrangörsföreningar som ansvarar för bland annat funktionärernas arbete under tävlingsdagen. Den biten fungerade i år mycket bra tycker jag. Under samtliga tävlingar mötte jag glada och engagerade människor som verkligen gjorde allt för att alla deltagare skulle ha det bra.

Kamp
I mina ögon ökar nivån i kamp för varje år och inte minst därför bjöd STL 2023 på många fartfyllda och spännande matcher i alla divisioner. Medan på herrsidan blev jag mest imponerad av seniorer då på damsidan tyckte jag juniortjejerna imponerade något mer än deras äldre kamrater. Det känns att seniordamerna behöver växla upp något för att matcha på bästa sättet motståndet på den internationella arenan. Håller tummarna för det då VM är redan i början på september.

Mönster
Definitivt upplyft hos många tävlande. Bra dynamik i kombination med riktigt bra teknik i många fall skapar klara förutsättningar för internationella framgångar i framtiden.   

Speciella tekniker
Det är absolut bättre och progressen känns för varje år dock fattas det några centimeter här och där för att hävda sig på stora tävlingar. Trots allt tror jag att det är på gång och det krävs endast lite mer tid med mycket specifik inriktning på sin egen träning.

Krosstekniker
Nu är det betydligt fler plankor som krossas än det var tidigare och det både på dam- och herrsidan. Mycket kul och fortsätt så! Det var intressant att se damer som från och med i år tävlade med fem tekniker och inte tre som tidigare.

Avslutningsvis vill jag ge en stor eloge till alla som arbetade med årets STL. Jag vill inte nämna här några namn då listan hade varit alldeles för lång för denna artikel. Jag vill tacka alla tävlingsledare, domare, medical team, service team, funktionärer, klubbledare och inte minst alla tävlande för en fantastisk och spännande STL-säsong 2023.

TAEKWON!
Master Swavek Dydiszko