www.itfsverige.se
Tjejhelg
Eskilstuna, 11 mars 2023
Text: Maya Hyllander
Foto: Moa Svensson

Det var med iver och entusiasm vi ställde iordning salen inför vår aktivitetsfyllda helg. Tjejerna som hjälpt till att göra den här helgen möjlig hade ordnat med sponsorer, tack vare det hade deltagarna fri tillgång på frukt hela helgen.
Klockan 9:00 lördagen den 11/3 slog vi upp portarna till den första tjejhelgen i Eskilstuna. 15 starka tjejer intog salen. Bland deltagarna fanns Eskilstuna ITF, IF Gripen, Taekwon-do akademin och Jönköping TKD representerade.
 
Förmiddagspasset bestod av bentekniker samt olika övningar för att snabbt och lätt få upp fötterna. Eftermiddagens pass riktade in sig på sparringövningar och fotarbete, vi arbetade även en hel del med de olika avstånden. Det var härligt att se utvecklingen från de försiktiga, tysta och för vissa lite blyga första teknikerna till att det hördes att vi tränade Taekwon-do.
Eftermiddagens andra pass var avsett för äldre, därav avslutades dagen vid 15:30 för barnen och övriga fortsatte till ett fyspass på Actic. Därefter övergick träningsdagen till samkväm med bastusittning och middag.
 
Söndagen började med minusgrader och strålande sol. Vi riggade hallen för självförsvar och föreläsningar. Alla deltagare fick vid registrering med sig en t-shirt och goodiebag med allt från telefonnummer till BRIS, Kvinnofridslinjen, Brottsofferjouren och Polisen till nagellack, shampoo och balsam. Den här dagen var vi betydligt fler deltagare. Eftersom dagen hade fokus på integritet och kränkningar, bjöd vi in kvinnliga närstående till våra deltagare att medverka. Vi hade mammor, systrar och farmödrar med på dagen.
Efter registreringen började vi med en Workshop som SISUs idrottskonsulent Nawwar höll i. Den handlade om barnens spelregler som är kopplade till barnkonventionen. Alla sju reglerna diskuterades och många bra samtal hölls.
 
Efter en kort paus gick vi in på praktik gentemot “spontana” självförsvars situationer. Här fick deltagarna prova på enkla rörelser som ger bra effekt i en självförsvars situation.
Efter lunch höll vår gästföreläsare Emma Hoffström ett otroligt bra föredrag om hennes upplevelser av utsatthet och sexuella övergrepp. Hon bjöd därigenom in deltagarna till ett prestigelöst samtal kring ämnet tillsammans med en psykolog som närvarade för att kunna svara på frågor kring sexuella övergrepp. Avslutningsvis samtalade vi i grupper om hur vi kunde jobba i föreningarna med detta ämne. Gemensamt för alla grupper var att vi ville hålla samtalet vid liv. Några förslag på hur detta skulle ske vara att lämna utrymme för samtalen i samband med självförsvarsträningarna, samt att ha förtroendevalda i föreningen som medlemmar kan vända sig till om de upplevt något som känts fel.
 
Jag vill avsluta med att tacka alla som gjort den här helgen möjlig. Utan dessa starka kvinnor hade jag inte orkat ro detta i hamn. Ett varmt tack till Ingela Andersson, Mari Persson, Sara Lundkvist, Maria Hovelius och Emma Hoffström.
 
Hälsningar
Maya Hyllander