www.itfsverige.se
Världsmästerskapet Taekwon-Do ITF
Dublin, Irland 9-16 oktober 2017
Text: Arto Alahäivälä
Foto: deltagarna i den svenska truppen

Med 2 guld och 2 brons lägger vi VM 2017 bakom oss och börjar blicka mot framtiden. Sveriges hittills bästa VM-resultat visar tydligt att vår organisation, vårt förbund i Sverige är på väg framåt. Vi växer, vi breddar oss, vi blir bättre. Men innan vi lägger ett streck över detta VM vill jag ändå skriva några ord.

VM som är Taekwon-Do ITF:s högsta nivå visade verkligen bevis på detta i Dublin. Nivån var inte bara bra, den var extremt bra och det skulle visa sig direkt att årets VM med ca 1100 deltagare skulle absolut bli en av de tuffaste uppgifterna att ta hem medaljer vid. Varje vinst krävde arbete, hårt arbete och detta bevisade våra svenska utövare att det går. Vissa matcher vändes från förlust till vinst endast genom hårt arbete.

Mönster, kross och specialtekniker
Under onsdagen den 11 oktober tävlades det i mönster, specialtekniker och krosstekniker. Vi hade under dagen 10 starter totalt. Det visade sig att det blev en tuff utmaning på alla fronter och tyvärr räckte det inte till medalj i någon av grenarna. Närmaste var kvartfinaler av Isabelle Schander i 2 Dan mönster och Mina Dahl i 1 Dan mönster. Parallellt med mönster pågick speciella tekniker och krosstekniker. Värt att nämna var att Dino Mujanovic (junior) krossade igenom alla sina tekniker förutom Bandae Dollyo Chagi och hamnade på en 5:e plats. Även Emma Hoffström placerad sig på 5:e plats genom att krossa allt i första omgången men vid extra rundan tog det stop.

Kamp
Under torsdagen började tävlingarna i kamp. Precis som i mönster var nivån hög och det krävdes arbete för att ta sig vidare. Inga sk enkla lottningar finns utan de flesta nationer är rätt bra. Kamptävlingen i det individuella klasserna pågick torsdag-lördag och det blev många matcher, både för våra utövare och coacher, men det blev även tid för att titta på andra vilket också är en del av det hela.

Vi skulle kunna skriva om alla individuella prestationer men jag väljer att skriva om de som vunnit och blivit världsmästare vilket är Isabelle Schander och Niklas Marmheden.

Isabelle som var ut först av de två hade var nog den svåraste matchen direkt i början då hon mötte Slovenskan Ursa Terdin som vunnit EM minst 5 gånger. Matchen gick till förlängning som till slut vanns av Isabelle. Nästa match blev enklare mot en kort irländska som Isabelle kontrollerade, vinst igen. Semi-final mot Norge, en konditionsstark tjej som endast gick på, mer eller mindre non-stop. Hårt arbete och vinst och Isabelle var i final. Äntligen en final till Sverige. Motståndet var hemmahoppet från Irland, ett huvud längre än Isabelle. Med bra taktik, rörelse i ringen, kvävde Isabelle irländskans vassa Yop Chagi och vann till slut med 3-1 i flaggor. GULD till Sverige och världsmästare. Yes!

Niklas som tävlade i -85kg mötte i första matchen en tekniker från Chile. Niklas låg under men hämtade upp matchen och vann. I nästa match stod VM 2:an från 2015. Men inga problem för Niklas, totalt kontroll från start och vinst. I 3:e matchen stod Rumänien. Hård tumult, några minuspoäng till båda men som till slut vanns av Niklas. Semi-final mot Grekland. Matchen gick aldrig klart då Niklas snurrade en Bandae Dollyo Chagi som satt klockrent och greken avbröt. Sverige i final. I finalen stod Tysklands duktige Al Amin Rmadan som var bla junior Europamästare men detta stoppade inte Niklas som totalt kontrollerade finalen från start till slut och en till världsmästare till Sverige.

Det blev ytterligare en brons medalj i de individuella kategorierna där Maria Hovelius tog en 3:e plats i damernas -75kg, efter väl genomförda matcher.

Sista dagen på VM är alltid lagmatcher och detta är absolut den roligaste dagen. Sveriges damer mötte Skottland i första matchen. Vinst och vidare. Nästa match skulle motståndet vara Nederländerna som oftast är tekniska och breda i sin Taekwon-Do. Det blev jämnt, mycket jämnt. Tyvärr fick Sverige en diskning i 4:e matchen vilket gjorde att en vinst blev en förlust och därmed var loppet kört. Ingen medalj tyvärr.

Herrarna gick parallellt med damerna på mattan bredvid och hade i första matchen Finland. Efter två första matcher såg det tungt ut men då hade Finland spelat ut sina två nyckelpersoner. Så det blev vinster på de resterande och Sverige vidare. I nästa match stod England som blev en rysare. Det gick ända till förlängning och golden point som tillslut vanns med en perfekt placerad Dwit Chagi. I semi-final stod Irland, en nation som gått framåt senaste åren och som vunnit herrarnas lagsparring två gånger tidigare. Det blev en för hårt nöt att knäcka och irländarna vann rättvist som senare även vann finalen mot Tyskland med total utklassning.

Som en slutlig summer tog Sverige hem två guld och två brons. Mycket starkt jobbat och detta visar än en gång att vår organisation är på väg framåt. Som landslagstränare vill jag tacka alla inblandade, styrelsen, assisterande tränare Orlando Roudette, coacherna Oskar Malaga och Master Hansson. Och ett stort tack till team manager Mimmi Oskarsson som gjort ett toppen jobb innan och under VM. Ett tack även till Stefan Plomgren som med sitt företag sponsrade landslaget med pikétröjor.

Under VM jobbade hårt även de svenska domarna: Master Peter Logozar och Håkan Magnusson-Lang.

På plats fanns även Master Swavek Dydiszko och Robert Andersson som deltog i ITF’s kongress samt andra officiella möten som officiella representanter för Svenska ITF Förbundet.

Nya utmaningar väntar och snart ses vi på SM.

Arto Alahäivälä
Landslagstränare